Zet een groep vreemden bij elkaar, vraag ze om elke dag acht uur lang samen te werken in hetzelfde gebouw of kantoor en de kans is groot dat er wat conflicten ontstaan. Stel je nu voor dat die groep bestaat uit mensen van verschillende generaties, allemaal met verschillende waarden en visies op de wereld, waarschijnlijk neemt de hoeveelheid conflicten in dit geval sterk toe. Een behoorlijke uitdaging, maar het managen en motiveren van een divers personeelsbestand hoeft niet per se een onmogelijke opdracht te zijn. Met de juiste vaardigheden, mentaliteit en hulpmiddelen kunnen jouw managers de lijm vormen die iedereen bij elkaar houdt. De volgende tips gaan daar zeker bij helpen.
Teamwork makes the dream work!
Denk aan alle stereotypen die je ooit over een generatie hebt gehoord. Oké, vergeet ze nu maar, want het zijn juist deze vooroordelen die ons verhinderen om iedere werknemer eerlijk te managen. Ongeacht leeftijd, elke werknemer is uniek met eigen talenten, ervaringen en kennis. En ze hebben allemaal iets in te brengen in het team.
Pas als je het oordeel wegneemt en je geest vrijmaakt om meer te focussen op resultaten in plaats van op zaken als aantal dienstjaren, leeftijd en opleidingsniveau, kom je te weten welke medewerkers het goed doen in bepaalde projecten en welke het moeilijk hebben. Dit geeft je, als manager, de aanwijzingen die je nodig hebt om specifieke trainingen voor te stellen of een mentorprogramma op te zetten (hier komen we later op terug) waarin de ‘experts’ degenen die een beetje achterlopen kunnen helpen. Want het gaat niet alleen om vijf generaties (Traditionalist, Baby boomer, Generatie X, Millenials en Generatie Z) die met elkaar moeten samenwerken. Het kunnen ook vijf generaties zijn die elkaar inspireren, helpen en gebruik kunnen maken van elkaars sterke punten.
Volg de training “Je vooroordelen de baas” in de RecreatieHero academy
Creëer een feedbackcultuur
Een sterke bedrijfscultuur, een hogere productiviteit en betere relaties tussen alle generaties. Is dat niet wat we allemaal willen binnen onze teams? Om dit te realiseren moet je eerst een open en transparante feedbackcultuur creëren. In het algemeen wil 85% van alle mensen op de werkvloer zichzelf ontwikkelen. Ze staan open om nieuwe vaardigheden te leren en een betere versie van zichzelf te worden. Maar om ze daadwerkelijk aan hun persoonlijke ontwikkeling te laten werken, moet er een duidelijke aanleiding zijn. Het spreekwoordelijke ‘duwtje in de rug’. De juiste feedback, op het juiste moment kan precies dit zetje zijn. Door een continue feedbackcyclus in je team te creëren, in plaats van de traditionele jaarevaluaties, creëer je een constante stimulans voor verbetering. Je stimuleert niet alleen continue feedback binnen je huidige processen, je moedigt medewerkers ook aan om elkaar feedback te geven en van persoonlijke ontwikkeling een prioriteit te maken binnen de organisatie. Een mooi voorbeeld van een organisatie die deze feedbackstijl in hun voordeel heeft gebruikt is de Gemeente Bladel. In dit artikel lees je alles over hun aanpak.
Volg de training “Zeggen waar het op staat” in RecreatieHero academy
Teamwork om de kloof te dichten
Een team dat bestaat uit medewerkers van verschillende generaties betekent dat je rekening moet houden met verschillende sterktes, competenties en ervaringen bij het plannen van bepaalde projecten of taken. Elke leeftijd heeft enkele specifieke kenmerken en positieve professionele eigenschappen die ze het team bieden. Daarom zijn generatie-overschrijdende teams een geweldige manier om de sterke punten van elke generatie en ieder individu tot bloei te laten komen. Daarnaast kan een samenwerking als deze nieuwe ideeën en denkwijzen genereren wat uiteindelijk innovatie bevordert. Om ervoor te zorgen dat een generatie-overschrijdend team succesvol wordt, moeten soft skills zoals communicatie op een algemeen niveau ontwikkeld zijn. Goede communicatie en een open geest zijn basisvereisten voor het erkennen van waardevolle inzichten, ervaringen en standpunten die ieder teamlid te bieden heeft.
Een andere goede manier om de kloof tussen de generaties te dichten zijn mentorprogramma’s. Koppel jongere werknemers aan ervaren leidinggevenden om samen te werken aan specifieke bedrijfsdoelstellingen. Wat je waarschijnlijk gaat merken is dat beide generaties hun sterke punten met elkaar zullen delen. Vertrouwen en sociale intelligentie zijn hierbij belangrijke basisvoorwaarden. Als een mentorprogramma succesvol wordt, groeien deze generaties als vanzelf naar elkaar toe. Dit maakt het mogelijk om op een geweldige manier kennis en inzichten over te dragen en innovatieve ideeën te genereren.
Volg de training “Teamwork” in de RecreatieHero academy
Betrek ze erbij
Zorg ervoor dat je team op één lijn komt. Écht teamwork ontstaat wanneer een groep medewerkers samenkomt om zich op een gemeenschappelijk doel te richten. Een duidelijk omschreven, gedeelde en specifieke stip aan de horizon waar naartoe gewerkt wordt. Op die manier zullen jouw medewerkers, ongeacht hun generatie, een gedeelde ervaring hebben die ze alleen kunnen bereiken door samen te werken en gebruik te maken van elkaars sterke punten, kwaliteiten en kennis.
Volg nu de training “Iedereen betrokken” in de RecreatieHero academy